Richard Endlich werd al op jonge leeftijd met snaarinstumenten geconfronteerd, die door zijn vader werden bespeeld. De stap naar de banjo en gitaar was snel gemaakt toen de voor die tijd gebruikelijke schoolband - de Broadway Seven - werd samengesteld. Hiermee werd de eerste prijs behaald tijdens een landelijk dixielandconcours voor schoolbands.

Vervolgens maakte hij enige tijd deel uit van een orkest van de huidige trompettist van de Dutch Swing College band, Bert de Kort. Tweede helft zestiger jaren tot begin zeventiger jaren trad hij toe tot de in die tijd bekende New Orleans Seven. Het orkest speelde twee maal per week in een club in het centrum van Amsterdam, die per avond meer dan 1.000 bezoekers telde.

Er volgden vele radio-uitzendingen en de eerste plaatopname werd gemaakt. Langzamerhand werd de drang om een eigen orkest samen te stellen steeds groter.

In 1975 richtte hij de Revival Jassband op. Hierbij werd gebruik gemaakt van de beste dixielandmusici die toen in Nederland beschikbaar waren. De kwaliteit van de musici leidde al snel tot de grote successen die hij met de band behaalde.

Er volgden vele eervolle uitnodigingen voor optredens tijdens belangrijke evenementen en voor hoofdonderdelen van grote jazzfestivals in binnen- en buitenland. Sindsdien is dat nog steeds zo gebleven.

Naast oprichter/leider van The Revival Jassband hij is tevens vanaf het begin vast orkestlid van Huub Janssen's Amazing Jazzband. Richard Endlich is autodidact en ontwikkelde een geheel eigen speelstijl. Hij bespeelt een Bacon and Day Silver Bell, een Paramount tenorbanjo en een Gibson tenorgitaar.

Richard was de favorite banjoist van Huub Janssen, samen met Jos van Bueren vormde hij het hart van de Huub Janssen Amazing jazzband met die speciale sound waar de band zo bekend om was.

Die speciale sound was uniek in de Huub janssen Amazing Jazzband. Met Nils Conrad op het slagwerk is deze speciale sound weer voor een groot gedeelte terug in the Huub Janssen Tribute Jazzband, dankzij Nils omringd door de originele bandleden!
Richard Endlich